Mnoho důvodů, proč byste měli zvážit L-glutaminu

L-glutamin

Při diskusi o malých nádobách doplňků, které mají obrovský dopad, může být L-glutamin jedním z nejužitečnějších. Glutamin je nejhojnější volná aminokyselina, která se nachází ve svalových buňkách, a je základní sloučeninou nezbytnou pro ochranu svalů během fyzické aktivity a po ní.

Podmíněně nezbytné v době stresu

Když nastane období zvýšeného stresu, jako je rozsáhlý nebo náročný trénink, zotavování se z nemoci nebo prožívání emocionálního či psychického stresu, může tělo potřebovat více glutaminu, než si dokáže vytvořit z potravy (glutamin se vyrábí z BCAA ve svalových buňkách). Nízká hladina glutaminu ve svalové tkáni může mít negativní vliv na regeneraci, což vede ke ztrátě svalové hmoty a oslabení imunitního systému.

Podpořte svou regeneraci pomocí doplňků

Užívání glutaminových doplňků může pomoci zabránit poklesu množství glutaminu ve svalech, což může být prospěšné, protože může snížit rozpad svalů a také zvýšit velikost a hydrataci svalových buněk. Užívání glutaminu jako doplňku stravy je nezbytné pro udržení svalů v dobré kondici, posílení imunitního systému a rychlejší regeneraci.

Podpora trávení a imunitního systému

Glutamin je prospěšný pro udržení zdravého trávicího systému, protože pomáhá posilovat střevní sliznici, což může snižovat záněty a pozitivně ovlivňovat rovnováhu prospěšných probiotických bakterií v mikrobiomu. Co se týče imunitního systému, různé imunitní buňky potřebují ke své reprodukci glutamin. Tyto buňky si však tuto "neesenciální" aminokyselinu nedokážou vytvořit samy. Když onemocníme, potřebujeme glutamin navíc, aby pomohl funkci imunitních buněk.

V těchto případech je glutamin považován za "podmíněně esenciální" aminokyselinu, což znamená, že si ho tělo nedokáže vytvořit dostatek pro uspokojení svých potřeb. Během těchto období může užívání glutaminových doplňků pomoci udržet vaše svaly v bezpečí, napomoci procesu regenerace a podpořit váš imunitní systém.

Publikováno: 28. 02. 2023

Kategorie: Léky a doplňky stravy

Autor: Ivana Křivánková

Tagy: L-glutamin