Historie vzniku kávy bez kofeinu a proč se jí nevyhýbat?

Milujete kávu a dopřáváte si ji v neomezeném množství? Možná občas pozorujete i neblahý vliv kofeinu na vaše tělo anebo trpíte nějaký neduhem, který se s přísunem kofeinu ještě zhoršuje, například vysokým krevním tlakem anebo cukrovkou. Pak je načase zvolnit. To ale neznamená, že byste si měli odepírat oblíbený nápoj, stačí se jen lehce přizpůsobit okolnostem a pořídit si kávu, která kofein neobsahuje.

Káva bez kofeinu chutná také dobře

Káva bez kofeinu zaujímá celou desetinu celosvětové spotřeby kávy. Pořídíte ji ve formě zrnkové, mleté i instantní kávy a i přesto, že je označená jako „bez kofeinu“, mírné procento kofeinu v ní stále zůstává. Jeho zastoupení je ale stažen na přibližně desetinu původního množství, což je již i při častější konzumaci přijatelné. Běžný šálek kávy o objemu 250 ml totiž obsahuje okolo 100 mg a více kofeinu, káva bez kofeinu se naproti tomu může pochlubit pouhými 10 až 12 mg kofeinu v jednom hrnku. Přesto i káva bez kofeinu dokáže nakopnout tak, že se po ní nebudete cítit jako hadrová panenka.

Kde se vzala káva bez kofeinu?

Poprvé si její výrobu patentoval Ludwig Roselius roku 1906. Již před ním se ale oddělováním kofeinu z kávy zabývala celá řada nadšenců, žádný z nich jej ale nedotáhl do komerčního konce, až tento pán, jemuž k novému objevu pomohla náhoda, když se jeho dodávka kávy nešťastnou shodou náhod potopila do mořské vody. Později uvařená káva z těchto usušených a standardně upražených zrn již nevykazovala povzbuzující účinky a chuť měla také mnohem slabší. Roselius se proto začal zajímat o další metody úpravy kávových zrn, jimiž by z nich odstranil kofein, ale chuť zachoval. Teprve o několik let později vznikl evropský a švýcarský vodní proces dekofeinizace kávy.

Kávovník bez kofeinu

Kupodivu již existuje také druh kávovníku, který obsahuje jen mírné množství kofeinu. Jedná se o kávovník typu Arabica a pěstuje se v Etiopii. O šlechtění kávovníku produkujícího kávu bez kofeinu se vědci snažili sice již dříve, ale teprve tento druh splnil jejich očekávání. Káva bez kofeinu je sice výdobytkem několika posledních desetiletí, přesto si ji ale můžete vychutnat naplno. Víte-li, jak připravit kávu a zachováte-li osvědčené postupy využívané při přípravě tradiční kávy, můžete si i kávu bez kofeinu dopřát prakticky každý den.

Publikováno: 08. 05. 2021

Kategorie: Jídlo a pití

Autor: Ivana Křivánková