Pistácie: Zdravé recepty, které chutnají

Pistáciové oříšky – leckdo by je mohl považovat za téměř zázračnou surovinu a v mnoha ohledech by dokonce měl pravdu. Obsahují nepřebernou paletu látek, které dokážou při pravidelné konzumaci dostatečného množství pistácií velmi blahodárně působit na lidské tělo. Díky své specifické chuti jsou ovšem pistáciové oříšky také velice užitečnou surovinou v mnoha receptech, které rozhodně neváhejte vyzkoušet.

Nepečený dort Zelené jablko

Není žádným tajemstvím, že se chuť pistácií výborně hodí do sladkých kombinací. Důkazem toho je po celém světě rozšířená pistáciová zmrzlina, která má samozřejmě v různých případech se samotnými oříšky více či méně společného, inspirace je zde ovšem zřejmá. Potřebné suroviny
  • 150 g cukrářských piškotů
  • 125 g másla
  • 25 g sekaných pistácií
  • 4 balení krémového sýra (Philadelphia)
  • 300 g bílého jogurtu
  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 3 zelená jablka
  • špetku soli
  • 1 balení želatiny
  • 75 g cukru
  • 150 mililitrů jablečné šťávy
  • vanilkový cukr
Postup přípravy Cukrářské piškoty rozdrtíme v sáčku například válečkem na nudle. Rozpustíme si máslo a společně s 2/3 pistácií ho přimícháme k piškotům. Vzniklou směsí naplníme dortovou formu. Elektrickým šlehačem v míse vyšleháme sýr spolu s jogurtem, citronovou šťávou a solí, dokud nevznikne hladký krém. Jablka nakrájíme na kostičky. Želatinu rozpustíme zhruba na deset minut ve 150 ml studené vody a pak s vanilkovým i normálním cukrem za stálého míchání rozmícháme na mírném ohni. Zahřátou směs ochladíme a vmícháme do vyšlehaného krému. Celou hmotu poté naneseme na piškotový korpus a alespoň na tři hodiny zchladíme. Na závěr hotový dort ozdobíme zbytek pistáciových oříšků a na plátky nakrájenými jablky.

Na chuť? Na zdraví!

Pistáciové oříšky jsou známé nejen pro svou chuť, ale také pro látky, které obsahují, a jejich pozitivní účinky v lidském organismu. Umějí například velice efektivně bojovat proti vysoké hladině škodlivého LDL cholesterolu a tím působit jako prevence problémů spojených s kardiovaskulární soustavou. Pistácie jsou ze všech oříšků jedním z nejlepších zdrojů bílkovin, které tvoří až 20% jejich hmotnosti a také nenasycených mastných kyselin – tedy zdravých tuků. Dále se v pistáciích nacházejí vitamíny A, B1 – B6 a E, železo, fosfor, hořčík, zinek, vápník, mangan, selen, měď, draslík a spoustu antioxidantů. Mohou se proto pochlubit anemickými účinky, posilují nervový systém, podporují růst vlasů, hydratují pokožku, posilují kosti, povzbuzují při únavě a jsou také vhodným doplňkem stravy prakticky do každé diety. Pistáciové oříšky jsou jedny z nejoblíbenějších oříšků u nás vůbec a rozhodně si toto výsadní postavení zaslouží. Jedná se o zdroj mnoha vitamínů, minerálu a dalších důležitých živin, které nám mohou pomoci přírodní cestou zabránit vzniku široké škály onemocnění. Pokud je rádi pojídáte, hledejte nové kombinace, a pokud k pistáciovým oříškům zatím příliš netíhnete, rozhodně jim dejte šanci.

Publikováno: 03. 03. 2019

Kategorie: Jídlo a pití

Autor: Ivana Křivánková

Tagy: pistácie chuť | pistácie recepty | pistácie zdraví